Шість правил, якими слід послуговуватися при перетині кордону з Євросоюзом

26 квітня 2017 19:46  227150266 0151737
Шість правил, якими слід послуговуватися при перетині кордону з Євросоюзом

Як відомо, 6 квітня 2017 року абсолютна більшість депутатів Європарламенту проголосувала за надання безвізового режиму з ЄС для громадян України. Сьогодні посли країн-членів при Раді Євросоюзу розглянули і попередньо схвалили законодавчий регламент про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги. Власне безвізовий режим для громадян України набуде чинності орієнтовно  11 червня цього року.

Отже, тепер постало питання, які документи потрібно мати, аби успішно перетнути кордон Європи з українським закордонним паспортом. У Mukachevo.net зібрали ключові умови, згідно з якими ми зможемо подорожувати Європейським Союзом значно вільніше, ніж зараз.

Нещодавно громадська організація «Європа без бар’єрів» підготувала та опублікувала детальний опис основних правил безвізового режиму на основі витягу з Шенгенського кодексу про кордони.

Отже, шість основних правил "безвізу":

1. Паспорт

Для перетину кордону з ЄС ви повинні мати будь-який закордонний паспорт з візою, або просто біометричний закордонний паспорт (після набуття чинності безвізовим режимом), який буде дійсним не менше 3 місяців після вашого повернення додому.

З біометричним паспортом під час безвізу або зі звичайною візою ви можете перебувати в ЄС не більше ніж 90 днів протягом 180.

2. Мета поїздки

Ви маєте бути готові спокійно і переконливо пояснити прикордоннику, куди їдете, як надовго, з якою метою, як будете повертатися і яким чином зможете забезпечити себе їжею та житлом на час подорожі. Вас можуть попросити підтвердити пояснення документально або наочно.

Для ділових поїздок - запрошення від фірми або органу влади; інші документи, які демонструють наявність торгових або робочих відносин; вхідні квитки для ярмарків і конгресів, якщо ви їх плануєте відвідати.

Для подорожей з метою навчання - сертифікат про зарахування/реєстрацію до навчального закладу/курсів/школи;  студентські картки або сертифікати відвідуваних курсів.

Для туристичних подорожей - супровідні документи щодо проживання: запрошення від приймаючої сторони (господаря), або готелю. А також супровідні документи щодо маршруту: підтверження замовлення організованої подорожі або будь-якого іншого прийнятного документа, що свідчить про наявність плану подорожі. Супровідні документи щодо повернення: зворотній квиток, або квиток на круговий тур.

Для подорожей з метою участі в політичних, наукових, культурних, спортивних чи релігійних заходах - запрошення, вхідні квитки, дані про реєстрацію (enrolments) або програми, в яких зазначено за можливості назву приймаючої організації і тривалість перебування, або будь-які інші прийнятні документи, що засвідчують мету візиту.

3. Застереження

Застереження стосуються осіб, яких було визнано винними у вчиненні злочину на території ЄС і засуджено на термін ув’язнення від 1 року осіб, щодо яких є підстави вважати, що вони вчинили тяжкий кримінальний злочин чи мають намір скоїти такий злочин на території будь-якої держави-члена ЄС, осіб, які були вислані з ЄС, осіб, яким було відмовлено у в’їзді або заборонено проживати в державах-членах ЄС через недотримання національних правил в’їзду або проживання та ін.

Усе це може стати підставою для відмови у в’їзді.

4. Час перебування

Навіть якщо ви в’їхали 1 серпня о 23:55, це ваша дата в’їзду, і 2 серпня буде вже другим днем вашого перебування.
Якщо раніше ви перебували в ЄС на підставі дозволу на проживання або довгострокової візи, ці дні не рахуються.

5. Готівка та забезпечення

Існує перелік документів, які ви можете надати на кордоні для підтвердження мети перебування, наявності коштів і наміру повернутися назад, але він не вичерпний, усе залежить від конкретних обставин.

У кожної держави свої вимоги до мінімальної суми, яку треба мати з собою, вирахувані на підставі середніх цін на дешеве житло і харчі.

Крім готівки, підтвердженням можуть бути кредитні картки, декларації спонсорування (коли хтось підтверджує намір фінансувати вашу подорож), або гарантійні листи від приймаючої сторони (наприклад, про надання чи оплату житла).

6. Транзит

Якщо у вас є дозвіл на проживання або довгострокова віза однієї країни-члена ЄС, ви можете в’їхати до неї через іншу країну, навіть не маючи необхідної суми коштів або документів.

Теоретично країни-члени ЄС мають право пустити вас на територію ЄС без виконання викладених вище правил, якщо йдеться про гуманітарні потреби, національні інтереси або міжнародні зобов’язання країни, до якої ви прямуєте. Однак це – виняткові випадки, і розраховувати на це не варто.


Читайте також

Залишити коментар

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без будь-яких попереджень та пояснень. Також данні про таких користувачів можуть бути передані правоохоронним органам, якщо від них надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати посилання та рекламні повідомлення!

Коментарів немає