Архієпископ ФЕОДОР: “Піст – це нагадування, що є цінності, більш важливі”

Від 27 лютого розпочався піст, який триватиме до середини квітня – свята Пасхи. Чимало людей вважають утримання від споживання м’яса та молока головною вимогою цього періоду.  Церква не раз висловлювала побоювання, що один із головних принципів та способів духовного очищення та пошуку смислу життя перетворюється у певну формальність. Перший тиждень посту – найскладніший і для віруючих, і для їхніх пастирів, проте Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачевський і Ужгородський відповів uzhgorod.in на питання, які можливо, турбують і вас.

–          Чому цей піст називають Великим?

–          За своїм духовним значенням цей піст дуже важливий для християнина тому, що він підготовлює людину для зустрічі з Христом, який воскрес із мертвих. Проходячи подвиг святої чотиридесятниці ми духовно сорозпинаємося із Спасителем, слідуючи за ним хресним шляхом до Голгофи. Уся велич поста полягає в тому, щоб людина через очищення могла в своє серце вмістити Христа що народився, жив серед нас, був розіп’ятий, похований та воскрес. Цей піст називається великим ще і тому, що він досить довготривалий та найбільш суворий.

–          У чому глибинний смисл посту?

–          Людина яка тримає піст, через таїнства святої Церкви та власний подвиг повинна переродитися, стати кращою, чистішою, якоюсь мірою – уподобитися своєму Творцю. До цього призиває нас Святе Письмо: «Навчіться від Мене тому, що я кроткий і смиренний серцем…». Наше серце моє стати обителлю, в яку завітає Божественне світло.

–          Як витримати усі випробування?

–          Якщо християнин доручає своє життя промислу Божому, тоді будь-які випробовування в житті легко врачуються. Віруючій людині завжди легко тому, що в душі своїй вона завжди відчуває допомогу Того, Хто може утішити, зігріти та захистити.

–          Як зрозуміти, що все, що ти робиш у піст, є недаремним?

–          Усе, що робиться в тайні від людей (піст, молитва, милостиня), зроблене зі смиренням, завжди приймаються Богом. Нам всім не вистачає наївної, простої, щирої віри в промисел Божий. Добре б кожному з глибини серця вилучити почуття гордості, величності, освіченості та дати місце благодаті Божій.

–          Де саме визначено, від чого потрібно відмовитися у піст?

–          У піст необхідно утримуватися від будь-якої їжі тваринного походження. Про це вказано в уставах Церкви.

–          Наскільки суворими є обмеження у їжі?

–          У піст треба дотримуватись постановлень церковних. Подвиг поста має бути добровільним, радісним та не обтяжливим. Християнин, який дотримується Церковного уставу може свідчити, що піст, у відношенню до їжі є легким, корисним та духовно приємним.

–          Чи не вважаєте Ви, що саме «харчові» обмеження найбільш акцентують пересічні громадяни?

–          Обмеження в їжі є важливим. Без дотримання фізичного посту не можливо здійснити духовний піст. Людина створена із душі та тіла, тому гармонія тілесного та духовного посту являється досконалою.

–          Чого ще, окрім обмежень у їжі, має дотримуватися людина під час посту?

 – Духовний піст є невід’ємною частиною християнського подвигу.  Саме в піст, коли Церква закликає до самовдосконалення, необхідно звернути  увагу на головні пристрасті та пороки, які в кожної людини індивідуальні і боротьба з якими приводить людину до однієї з головних чеснот – смиренності.  Смиренний є той, хто бачить безліч своїх гріхів. Така людина потребує  Христа Спасителя, який врятує та визволить людину від гріха, прокляття та  смерті. Як найчастіше в піст необхідно сповідатися та причащатись Святих  Христових Тайн. Це найбільший зв’язок з Богом, який є джерелом всіх  благ. У піст рекомендується робити більше добрих справ: відвідати хворих,  допомогти тим, хто цього потребує, втішити засмученого, нагодувати голодного,  напоїти спраглого і взагалі шукати будь-яку можливість, щоб послужити  ближньому. Нехай кожний один одному говорить більше добрих слів і чуже  горе сприймає. як своє особисте. Так вчить нас Господь Спаситель.

–          Чи є дотримання вимог посту певною «індульгенцією» на якийсь період?

–          Сам по собі подвиг поста не передбачає автоматичні блага для людини. Господь дивиться на серце християнина та, в залежності від старанності, духовного очищення, та щирості, зігріває його Своєю благодаттю.

–          Чи не варто, зважаючи на реалії сьогодення , «пом’якшити» вимоги посту?

–          В зв’язку з сучасними технологіями, дотримання тілесного посту стає набагато легшим. Що ж до духовного посту, то не залежно від часу та обставин, піст духовний є особливо доречним.

–          Що є найбільшим гріхом і чи змінюється цей «рейтинг» у період посту?

–          Незалежно від посту, будь який гріх руйнує духовну гармонію у людини. Усі гріхи віддаляють від нас Божественну благодать. Але немає гріха, який перемагає милосердя Господнє, і Бог прощає всі гріхи, в яких ми каємось.

–          Як можна пояснити той факт, що кількість «відвідувачів» храму формально росте, а злочинність не зменшується?

–          І в Церкві, і в суспільстві, загалом, завжди присутній людський фактор. Якщо людина не формально і не заради традиції ходить в храм Божий, тоді вона завжди зупиниться перед здійсненням будь-якого поганого вчинку. Духовне оздоровлення суспільства є тривалим процесом. Задача Церкви навчити, показати, пояснити до чого може призвести вільне, переповнене розвагами та пороками, життя. Щоб крокувати вперед, доцільно було б обернутися назад і взяти приклад з наших батьків та старшого покоління, які завжди поважали Бога, людську гідність та честь.

–          Чи маєте Ви в особистій практиці приклади фактичного впливу віри на духовне переродження людини?

–          Таких прикладів безліч. Багато разів на власні очі я бачив переродження людської душі під впливом благодаті Божої. Хочеться громогласно свідчити перед усіма, наскільки є благим Господь по відношенню до нас.

–          Навіщо обмежувати себе лише у певні періоди, якщо можна залишатися справжньою людиною впродовж усього життя?

–          Подвиг віруючої людини це – в першу чергу, образ життя, тому християнин повинен бути таким і вдома, і в оточенні людей, і на самоті. Але суєта сьогодення, на превеликий жаль, занурює людину в вир проблем, турбот та хвилювань, тому піст є нагадуванням людині, що є цінності більш важливі, які можуть піднести людину до миру та спокою, до нетлінних, вічних та духовних благ.

1
4
6

Будьте першим, додайте коментар!

Залишити відгук