200 кв. метрів Європи: в УжНУ відкрили кафетерій «як у Кембриджі». І це лише початок (ФОТО, ВІДЕО)

Це одразу назвали «квантовим стрибком» – неймовірною зміною простору з радянського одразу на європейський.

Й хоча, здавалося б, університетський кафетерій – об’єкт не надто визначальний для міського простору, це – таки подія: тисячі молодих людей відсьогодні щодня перебуватимуть у середовищі, що цілком суголосне найкращим взірцям Європи. Ужгородський національний університет відкриттям на місці старої їдальні симпатичного євро-бістро ствердив намір до оновлення, до набуття цілком нової форми, яка, вочевидь, має сигналізувати й про новий зміст вишу.

Але, якщо без філософії, це просто гарно. Скло замість стіни помножило квадратуру, світлий декор ще більше розширив простір, а меблі із фанери (хто б міг подумати, наскільки цікаво цей матеріал виглядатиме у такому втіленні!) додали затишку. Стіни і колони оформлені так само деревом – натуральним, фактурним, якого хочеться торкнутися. Плюс кольорові деталі. А на додачу оголошено відповідальність за добру каву, якісну кухню, врешті, елементи, які визначають – чи зручно, приємно і смачно у кафетерії. У кожному разі, це вже цілком новий простір, який передбачає і нову культуру.

Це – лише початок. Принаймні, так обіцяє ректор УжНУ Федір Ващук. Почавши із холу, де не лише втілено амбіційний проект – встановлено Маятник Фуко, а й облаштовано комфортний простір із якісним покриттям, штучним газоном та меблями так само в еко-стилі, зупинятися тут не збираються. Наступні плани – ще більш масштабні. Йдеться про те, аби відкрити головний корпус УжНУ, перетворивши глуху стіну його лівої фасадної частини на прозору, впустивши таким чином світло в приміщення, де задумано обладнати середовище для інтерактивного навчання.

Інший проект – не менш грандіозний: ідеться про подвір’я над «нижніми» аудиторіями. Федір Ващук каже, що до літа і воно, і прилеглі стіни матимуть зовсім інший вигляд.

Що ж до власне кафетерію, то над його виглядом працювала  архітектор та дизайнер Наталія Шталь, якій належить і ідея еко-облаштування у фойє. Вона вважає – дуже важливо запропонувати нову якість саме для молоді, адже на розвиток особистості має великий вплив середовище, в якому вона перебуває. Тому у проект, пояснює, вкладено не лише час, зусилля й ідеї, а й любов.

Зараз уже відомо, що стиль, який поєднує конструктивність, легкість, функціональність та екологічність,  буде продовжено в подальшій роботі над облагородженням головного корпусу УжНУ. І студенти та всі, хто завітає у головний виш краю, почуватимуться справді як у Європі. Врешті, так воно і є…

Різницю ж у ключі "до і після" – яскраво видно у цьому відео:

 

130
1912265_715746041792544_936975106_n
1511534_715746238459191_1451113003_n
132
1620533_715746211792527_922609675_n
153
161
155
156
1888690_715745858459229_1971609489_n
1888522_715746131792535_23343150_n
129
1903056_716077988426016_641843273_n
1800429_715745801792568_326686316_n
125
1546455_715746371792511_1283396694_n
1620526_715745928459222_1212010076_n
133
139
75941_715746358459179_741102713_n

Будьте першим, додайте коментар!

Залишити відгук

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*